За начинанието

Български хостингиНаправих този сайт преди почти 3 години, като се надявах че ще успея да публикувам сравнителни таблици за цените и услугите на хостинг компаниите в България. Работата се оказа трудна, защото цените непрекъснато се менят, предлагат се всякакви отстъпки и промоции и нямаше как да смогна да държа информацията актуална. Сега смених (горе-долу) типа на сайта, като сравнението на цените отпадна, но ще се постарая да давам вярно и точно описание на услугите. Информацията е във вид на статии за различните видове услуги.

Тук ще намерите

Полезна информация за български и чужди хостинг компании, промоции и намаления на услуги, промокодове, цени на домейни и статии в помощ на създателите на уеб сайтове.

Какво е хостинг?

Уеб хостинг – с прости думи е мястото, където сайтовете прекарват съществуването си в повечето от случаите. Хостинг компаниите предоставят различни пакети от услуги, в зависимост от нуждите на клиентите си. Те са различни в зависимост от изискванията и специфичните особености на сайта (или сайтовете), както и от натоварването на сървърните машини, било заради трафик, тежки скриптове, голям обем данни и много други. Услугите обикновено са вид на наем за определен период, като предплащането на по-дълъг, предполага и по-ниска цена.

Хостингът е няколко вида:

  • Споделен (shared) хостинг, при който няколко сайта споделят един физически ресурс (сървър). Това е най-разпространения вид услуга, и е подходяща за малки до средни по капацитет сайтове, неизискващи големи мощности.
  • Dedicated хостинг (нает сървър), при който клиента използва целия хардуерен ресурс на сървъра и системните настройки са изцяло съобразени и оптимизирани според потребностите му, а потребителят има пълен контрол. Обикновено dedicated хостинг се препоръчва, като решение за сайтове с над 15 000 посещения на ден, големи онлайн магазини и портали, масови онлайн игри и др.
  • Виртуален сървър, при който един физически сървър се разделя на няколко независими виртуални сървъри. Препоръчва се за уеб сайтове и приложения изискващи специфични настройки на операционната система, както и генериращи голямо сървърно натоварване.

Повечето хостинг пакети, включват и E-mail хостинг, допълнителен софтуер за изграждане на уеб сайтове, поддръжка на сървърни приложения (PHP, MySql, Perl, ASP и др.), файлов сървър (FTP), и много други.

Това общо взето е информация за начинаещи уебмастъри, на които предстои да се впуснат в необятния свят на споделянето на информация, онлайн бизнеса или просто забавлението от създаването на Уеб сайтове.

Мненията за услуги, методи и цени са мои, и не задължавам никой да се съобразява с тях. Приемете просто като съвет.