Как да изберем подходящ домейн

Изборът на подходящ домейн на Вашият сайт е не толкова лесна работа, и си заслужава обстойно обмисляне. Естествено, ако планирате този сайт да бъде важен и проспериращ.

Като за начало, определете тематиката на сайта. Добре е в домейна да се съдържа и ключова дума свързана с дейността на сайта, и/или дума по която искате да го оптимизирате за търсещите машини. Имайте в предвид, че Google вече не гледа с добро око на така наречените Exact Match Domain (EMD). EMD е домейн име което съдържа точно определена дума (или думи) за малък сайт, който се оптимизира само за тях, и съдържа статии и материали точно по тази тема. Естествено има и изключения, но внимавайте. Сайтът в трябва да е перфектен и наистина полезен, за да не бъде наказан заради лошо качество или по приумица на Гугъл.

Друг вариант е да си измислите свое уникално домейн име, и малко по малко да го популяризирате. Това може да бъде Вашето име, прякор, името на Вашата фирма или на продукта, който представяте. В този случай е добре домейна да е лесно запомнящ се. Лошото е, че повечето домейни с кратки и смислени имена отдавна за купени и/или заети, и надали си струва да похарчите хиляди, само заради името, което Ви харесва.

От къде да купим?

Всички сериозни хостинг компании продават и домейн имена, и тук също имате голям избор. Също така има компании като Godaddy, Namesilo, Namecheap и др., които са се специализирали основно в тази дейност. Много от тях предлагат промоции и промо кодове, с които поне първоначалната покупка ще Ви излезе доста евтино. Естествено важи и за подновяване, но отстъпките са по малки.

Добър избор е да купите домейна от компанията в която хоствате сайта си, най-малкото заради лесното настройване на DNS и „комплексната“ услуга на поддръжката, особено ако нямате опит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*