Как да изберем хостинг

Български хостингиВсеки решил да се занимава с уебсайтове, винаги стига до вечния въпрос:

Коя хостинг компания да избера?

Естествено ако не се е ориентирал изцяло към безплатни платформи като blogger и wordpress.com, но мисля че това е несериозно.

Тук реших да напиша някои насоки, и моите виждания и впечатления.
Първо, си задайте следните въпроси:

  •  Колко голям се очаква да бъде сайта ми? Мислете напред, планирайте и предвиждайте своите бъдещи проекти.
  • Колко сайта смятам да държа на един хост. Това не е много важно в началния етап, защото хостинг компаниите често увеличават параметрите си, като разрешават хостването на повече домейни, а и винаги можете да преминете на по висок план. Но не е лошо да се помисли и за това.
  • От коя държава (регион) ще са повечето от посетителите Ви? Проверете каква е свързаността на вашия бъдещ хостинг с съответното място. Ако очаквате голяма част от трафика Ви да идва от определена държава, няма да е лошо да се ориентирате към базиране на тамошен сървър.
  • Най-важното – ъптайм. Няма да е добре, ако сайта Ви е офлайн по 10 дена в месеца нали? Всички хостинги обещават 99.99% ъптайм и някои сигурно го изпълняват. Но… всичко се случва. Проучете за негативни отзиви – информация в интернет много, доста се пише по специализирани форуми и блогове по темата. И все пак, крайното решение е Ваше.
  • Цена. Не избирайте най-евтиното. Най-скъпото също. След като проучите въпроса по горните точки, е добре да си направите равносметка за цена/качество. Добър вариант също така е, да си предплатите за по-дълъг период. Намаленията „на едро“ са доста добри, но трябва да сте убедени в качеството на услугата.
  • Винаги четете всички общи условия, инструкции и правила. Бързото поглеждане и натискане на бутона „I agree“ никога не е добра идея. Може да се окаже, че не отговарят на очакванията и нуждите Ви, но да го разберете след като сте предплатили. Няма нужда от да си губите времето и нервите за разправии от типа „Върнете ми парите“. Въпреки, че и това е вариант, но в краен случай.
  • Поддръжка. Отново потърсете чужди мнения по въпроса. Добра хостинг компания за мен е следното:

Никога да не се налага да разговаряш с поддръжката, но все пак да си сигурен, че е винаги на линия, и че ще отговори и реши в кратки срокове проблема.

Добрата покупка винаги е резултат от добро проучване

Или на късмет разбира се. Но не разчитайте на него, все пак. Какъвто и да е бюджета Ви, дали имате в излишък или не, няма значение. Моето мнение е, че хостинг не се купува като топъл хляб. Това е нещо, което ще се ползва с години, и е добре да се купи за толкова. Излишни проблеми, като смяна на DNS, местене на цели сайтове разстройват истинската Ви работа.

Успех на всички настоящи и бъдещи уебмастъри.

 

One comment

  1. Използваме услугите на Superhosting.bg от дълго време и проблемите бяха малки общо взето докато не платихме за бекъп и когато имахме нужда от него, се оказа че той дори не беше включен.

    Преместихме си хостването и оставихме само домейните при тях, когато скоро забелязахме, че данните за домейните са манипулирани – т.е. сложени са имена и телефони, които не съответстват на истината и целят уличаване на други лица в неща, които нямат нищо общо с работата ни. Големият проблем дойде когато поискахме да си коригираме данните – не може, те са заключени под предлог че преди известно време сме си сменили имейла. Тук определено ни хвърлика в тъч. И в излизащото събщение се казва, че не бихме могли да си променим данните преди края на октомври. Ужас. Плати ли сме си за услуги, а в края на краищата те обслужват не интереса на клиента, а този на някой друг. И ще кажем кой – следователи от НСС, които идват, показват документ и казват – тук ще напишете така и така и после го заключвате да не могат клиентите да го пипат. Оставям от тук нататък сами да се сещате кой за кого на какво е готов и защо…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*